Therapiehonden school

 

Modelleerling

Lisha is een vakkundige labradoodle, van het prototype puber. Als er een echte hondenschool zou bestaan, was Lisha ongetwijfeld een modelleerling. Een voorbeeld voor Jan Doedel. De menselijke variant van adolescente aard, die het onderwijsinstituut hekelt. Doedel prefereert lanterfanteren op hanggroep-plekken, of wanordelijke slaapkamers. In Lisha's geval zou dat een comfortabele stoffen bench zijn, zou de parabel eventueel van toepassing zijn geweest. Maar niets is minder waar! Lisha is een goed getrainde hond; ze heeft goede scholing genoten. Zo genoot ze onlangs van een groep examenkandidaten bij Dogswork. Een eersteklas tophond.

Cum Laude

Lisha deed zelf geen examen, toch is ze cum laude geslaagd. Hier spreekt overigens geen baasje vol blinde (moeder)vlekken, wiens kinderen en honden het gemiddelde gepeupel ver overstijgen, zelfs wanneer dit niet het geval is. Ik spreek met recht over mijn honden en bloedverwanten in de overtreffende trap. Het is een gefundeerde stellingname, die de proef op de som in mijn betoog goed doorstaat. Sorry, ik zal even bij de les blijven. Het examen bij Dogswork.

Rollenspelen

Lisha en ik mochten rollen spelen. Ik als cliënt met of zonder stoornis, al dan niet volgroeid, meerderjarig of goed gerijpt. Lisha, speelde haarzelf... therapiehond in opleiding, met een aangeboren behendigheidsgraad in het coachen en spiegelen. De cursisten speelden, ten over staande van de gehele examencommissie zichzelf, in de rol als coachende therapiehond begeleider.

Geslaagd

Lisha bood de examenkandidaten educatief oefenmateriaal, leerzame trainingsvaardigheden en routinematige repetities. En, het mag gezegd worden...wat deden de Dogswork cursisten het goed! Kip en ei verhaal. Hond en pup relaas. Was het de therapiehond die de aspirant therapiehond begeleiders leidde, of floreerde Lisha door de vakkundige begeleiding van de examinandus van Dogswork. Gecompliceerde dogma's alom, maar desalniettemin een zeer geslaagde dag!
 
Wil jij toetsen in welke mate jij de leiding neemt over de verschillende rollen en aspecten van jouw leven? Wil jij de reflectie van je eigen aandeel analyseren, verifiëren en exploreren, in de spiegel van een coach -en therapiehond?
Wil je weten wat spiegelcoaching voor jou kan doen? Neem vrijblijvend contact met me op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.